Karkówka z pieczarkami i cebulą

/ 0

Pyszna soczysta karkówka na niedzielny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Łatwa do przygotowania, nawet dla początkujących. 

Karkówka pieczona z pieczarkami

Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki
  • 500 g pieczarek
  •  3 średnie cebule
  •  kminek mielony
  •  pieprz naturalny mielony
  • majeranek
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  •  łyżka masła klarowanego
    Mięso pieczone z pieczarkami i cebulą

Przygotowanie pieczonej karkówki:

  1. Karkówkę pokroić w plastry grubości 1 - 1,5 cm, przyprawić pieprzem, solą, majerankiem, kminkiem, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawić na około godzinę.
  2. Obsmażyć lekko na patelni (ilość przypraw tak, jak kto lubi, nie przesadzać tylko z ilością majeranku). Często karkówkę nacieram solą i przyprawami dzień wcześniej, a dopiero na drugi dzień dodaję czosnek i obsmażam. Oba sposoby dają ten sam efekt.
  3. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, lekko podsmażyć na maśle klarowanym przyprawiając pieprzem i solą. 
  4. Cebulę obrać i pokroić w pióra, zeszklić na patelni z dodatkiem oleju.
  5. Do żaroodpornego naczynia lub brytfanki z pokrywką wkładać warstwami: karkówka, pieczarki, cebulka (jeśli nie chcemy, aby pieczarki były mocno przypieczone, to jako ostatnią warstwę wykładamy karkówkę).
  6. Wstawić do zimnego piekarnika na 45 minut i piec w temperaturze 190 C, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze z 10 minut. 
  7. Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim karkówkę pod przykryciem jeszcze na 10 - 15 minut i dopiero po tym czasie podawać.
  8. Podaję z ziemniaczkami z wody.

    Zobacz również: karkówka duszona z warzywami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *