Translate

czwartek, 8 stycznia 2015

Karkówka z pieczarkami i cebulą

Pyszna soczysta karkóweczka na niedzielny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Łatwa do przygotowania, nawet dla początkujących. 


Pieczona karkówka z pieczarkami

Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki
  •  0,50 kg pieczarek
  •  3 średnie cebule
  •  kminek mielony
  •  pieprz naturalny mielony
  • majeranek
  • sól
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie pieczonej karkówki:

  1. Karkówkę pokroić w plastry grubości 1 - 1,5 cm, przyprawić pieprzem, solą, majerankiem, kminkiem, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Obsmażyć lekko na patelni (ilość przypraw tak jak kto lubi, nie przesadzać tylko z ilością majeranku).
  3. Pieczarki lekko obgotować i chwilę podsmażyć przyprawiając pieprzem i solą, cebulę pokrojoną w półplasterki tylko zeszklić.
  4. Bardzo często karkówkę nacieram solą i przyprawami dzień wcześniej, a dopiero na drugi dzień dodaję czosnek i obsmażam. Oba sposoby dają ten sam efekt.
  5. Do żaroodpornego naczynia lub brytfanki z pokrywką wkładać warstwami: karkówka, pieczarki, cebulka (jeśli nie chcemy, aby pieczarki były mocno przypieczone, to jako ostatnią warstwę wykładamy karkówkę).
  6. Wstawić do zimnego piekarnika na 45 minut i piec w temperaturze 190 C, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze z 10 minut. 
  7. Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim karkówkę pod przykryciem jeszcze na 10 - 15 minut i dopiero po tym czasie podawać.
  8. Podaję z ziemniaczkami z wody. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: