Translate

niedziela, 11 stycznia 2015

Schab pieczony

Tak przygotowany pieczony schab jest soczysty, można podawać go na ciepło, a po wystudzeniu na drugi dzień jako wędlinę. Powstały sok z pieczenia, można użyć do przygotowania sosu, lub jako wywar mięsny do zupy.

Soczysty i kruchy schab pieczony


Jeśli tak jak ja, masz już dość dziwnych wędlin oferowanych w sklepach, z dodatkiem nie wiadomo czego, to musisz wypróbować, tak przygotowany schabik.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 2  łyżki soli
  • 1 - 1,5 łyżki pieprzu naturalnego mielonego
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 - 2 łyżki oleju  
  • 2 ząbki czosnku 
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe 
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

  1. Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć wszelkie twarde chrząstki.
  2. Tak przygotowane mięso natrzeć solą, pieprzem, kolendrą, majerankiem, przykryć folią i wstawić najlepiej na noc do lodówki.
  3. Po wyjęciu z lodówki schab położyć na foli aluminiowej, z góry posmarować olejem, ułożyć przekrojone ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Folię zawijamy tak, aby jej końce były u góry, tak przygotowany schab wkładamy do foremki lub żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika.
  4. Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i kolejne 40 minut. Jeśli chcemy, aby mięso było przypieczone, to 10 minut przed końcem folię rozchylić i np. włączyć termoobieg. Po wyłączeniu piekarnika mięso zostawiamy w nim jeszcze na około 10 minut, aby odpoczęło.

    Zobacz również: schab pieczony w rękawie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: