Translate

sobota, 10 stycznia 2015

Sernik z brzoskwiniami


 Łatwy do wykonania i pyszny sernik z brzoskwiniami, na spodzie z herbatników i orzechów włoskich.

Składniki:
     Masa serowa
  • 1 kg sera twarogowego ( np. twaróg Hanusi z Mlekovity w wiaderku)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 3 średnie jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 puszka brzoskwiń 
Spód pod ser
  • 1 duże opakowanie herbatników  (np. Bonitki zbożowe z Biedronki lub inne)
  • około 200 g wyłuskanych orzechów włoskich 
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie spodu:    
  1.  Herbatniki drobno pokruszyć( ma być około 2 szklanki), orzechy posiekać, masło roztopić i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Foremkę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia i powstałą masą z herbatników lekko dociskając dokładnie wyłożyć dno formy.
Przygotowanie masy serowej:
(Składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
  1. Ser utrzeć z masłem i cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku, śmietanę i pod koniec dodać budyń.
  2. Brzoskwinie wyjąć z puszki, odsączyć i połówki brzoskwiń przekroić jeszcze na 3 części.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  4. Masę serową wyłożyć do przygotowanej foremki ze spodem z herbatników. Na wierzch w równych odstępach wykładać brzoskwinie wciskając je w masę serową tak, aby na powierzchni nie było widać brzoskwiń.
  5. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec jeszcze około 20 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, przykryć go z góry papierem do pieczenia. Sernik po upieczeniu pozostawić przez około 10 minut w  piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem . Sernik jest najlepszy na następny dzień, po wyjęciu z lodówki.                                                                                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: