Translate

piątek, 9 stycznia 2015

Surówka z selera

Soczysta surówka z korzenia selera i jabłka to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. 

Surówka z korzenia selera


Pierwszy raz użyłam selera jako głównego składnika surówki. Byłam bardzo zaskoczona, jak można z prostego połączenia selera z jabłkiem uzyskać pyszną surówkę. Wcześniej selera używałam raczej do zup i mięs na ciepło.

Składniki:

  • 1 średni korzeń selera
  • 2 średnie jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 2 -3 łyżki śmietany
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Seler i jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Wycisnąć sok z cytryny i nim polać przygotowanego selera i jabłka (z tą czynnością długo nie czekać, aby seler i jabłka nie zrobiły się ciemne).
  3. Wszystko wymieszać, dodać śmietanę i szczyptę soli. Ilość śmietany zależy, jak dużego użyjemy selera.
  4. Surówka wychodzi delikatna w smaku i bardzo soczysta. Można ją przygotować nawet i godzinę wcześniej przed podaniem.

    Zobacz również: surówka z marchwi.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: