Szybka grochówka

/ 0

Wersja lżejszej i szybko gotującej się grochówki z połówek grochu to idealna zupa na obiad. Grochówka powstała bez moczenia i długiego gotowania grochu.

Grochówka z połówek grochu

Taką grochówkę gotuję po wcześniejszym pieczeniu schabu lub chudego boczku, gdyż wykorzystuję do niej powstały sok. Wiem, że w grochówce powinna być kiełbasa i boczek, jednak w tej szybkiej nie ma, dlatego na pewno jest mniej kaloryczna.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki połówek łuskanego grochu
  • sok powstały po pieczeniu dowolnego mięsa lub wywar z niego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 cebula 
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz 
  • sól
  • garnek 3 litrowy

Przygotowanie:

  1. Garnek napełnić wodą do 3/4 wysokości, wodę zagotować, wrzucić groch i na małym ogniu gotować z 20 minut pod przykryciem.
  2. Ziemniaki, marchewkę, cebulę obrać i drobno pokroić.
  3. Po 20 minutach gotowania grochu wrzucić wszystkie pozostałe produkty, oprócz soli i pieprzu.
  4. Gotować jeszcze z 40 minut, co pewien czas mieszać i ewentualnie dolać zagotowanej wody, jeśli jest zbyt gęsta. Pod koniec spróbować, czy groch się ugotował (będzie prawie całkowicie rozgotowany), a kawałki ziemniaka mają zaokrąglone krawędzie.
  5. Grochówkę doprawić solą i pieprzem według własnego smaku. 

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *