Wafle z galaretką

/ 1

Bardzo proste, szybkie do zrobienia i smaczne wafle z galaretką. Smak wybierasz sam, wszystko zależy, o jakim smaku dodasz galaretkę.

Wafle na deser ze śmietaną i galaretką

Składniki:

  • 1 opakowanie kwadratowych wafli
  • 2 galaretki o dowolnym smaku 
  • 1 szklanka śmietany 30 % 
  • 1 margaryna
  • 1/2 szklanki cukru (jeśli chcemy bardziej słodkie dodajemy 3/4 szklanki)

    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć wafli bez glutenu.

Przygotowanie:

  1. W rondlu (na małym ogniu) rozpuszczamy margarynę, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia cukru, może lekko się zagotować.
  2.  Dodajemy śmietanę i teraz pilnujemy, aby nie wrzało. Ciągle mieszając, czekamy, aż dodana śmietana połączy się i nie będzie widać intensywnie białych smug, a temperatura całości będzie jednakowa (ma być bardzo gorące).
  3.  Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki (nie gotujemy), intensywnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretek w masie. Wystudzić, smarować wafle lekko gęstniejącą masą, zostawiając odstęp  0,5 cm od brzegu.
  4.  Posmarowane wafle zawinąć w folię i z góry obciążyć deską do krojenia. Odłożyć w chłodne miejsce, najlepiej na noc.
  5.  Takiej masy wystarcza na przełożenie 5 listków wafla. Śmietana może być też 18%, aby tylko nie była bardzo kwaśna. Smak galaretek dowolny, taki jaki lubimy najbardziej, moje na zdjęciu z galaretką cytrynową.

    Zobacz również: wafle trzy smaki.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *