Translate

środa, 14 stycznia 2015

Zupa z cieciorki


Cieciorka (ciecierzyca) jest mało znana w Polsce, jednak zachęcam do spróbowania. Moja pierwsza cieciorka była z zupy. Smak jej jest trudno porównać do innych strączkowych, jest delikatna w smaku, bez znanego z fasoli, czy też grochu mączystego smaku.


Składniki:
  • 1 szklanka nasion cieciorki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków pietruszki
  • 1 ząbek czosnku (drobno pokroić)
  • 1 małą cebulę (drobno pokroić)
  • wywar z mięsa lub ze 2 łyżki oleju
  • pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
  1. Dzień wcześniej namoczyć cieciorkę w zimnej wodzie (wody ma być 2 razy tyle co cieciorki).
  2. 3 litrowy garnek napełnić wodą do wysokości 3/4 i zagotować.
  3. Następnie wrzucić cieciorkę, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
  4. Obrać marchewki - pokroić w drobną kostkę, ziemniaki - pokroić w drobne nieregularne kawałeczki (ja to nazywam po babcinemu, tak pokrojone lepiej smakują) i dodać do podgotowanej cieciorki.
  5. Wrzucić pozostałe składniki, oprócz soli i gotować jeszcze około 20 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli dużo się wygotowuje, to należy dodać przegotowanej wody.
  6. Pod koniec gotowania dodać sól do smaku i sprawdzić, czy cieciorka i warzywa są ugotowane.
  7. Osoby lubiące bardziej zawiesiste zupy mogą ją zagęścić zasmażką, ja nie dodaję - wolę podczas jedzenia czuć smak wszystkich dodanych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: