Fasolówka na kurczaku

/ 0

Zupa fasolowa wcale nie musi być ciężkostrawna. Moja wersja jest gotowana na kurczaku i dlatego śmiem twierdzić, że ma o połowę kalorii mniej, niż taka na mięsie np. wieprzowym. Gdy na obiad pieczemy udka lub podudzia z kurczaka, a po wycięciu ich zostaje część przykręgosłupowa kurczaka, najlepiej wykorzystać ją właśnie w fasolówce.

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa na kurczaku jest bardzo pożywna i warto przygotowywać ją na obiad. Zupa z fasoli zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka i błonnika oraz wiele zawartych właśnie w fasoli witamin. Fasolówka będzie smaczna i dobrze trawiona przez nasz organizm, jeśli przyprawimy ją cząbrem, tymiankiem i kminkiem.

Przepis na fasolówkę na kurczaku:

  • 2 kawałki kurczaka z kością (mogą być korpusy)
  • 200 g drobnej fasoli
  • 2 średnie marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru (zapobiega wzdęciom)
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • garnek 3 litrowy

Jak zrobić zupę z fasoli:

  1. Kurczaka umyć i włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą, dodać fasolę, drobno pokrojony czosnek, listek laurowy i ziele angielskie.
  2. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie i będzie odstawać od kości. Mięso wyjąć, można obrać z kości, pokroić i wrzucić na koniec do zupy.
  3. Po wyjęciu mięsa dodać obrane i pokrojone drobno warzywa oraz przyprawy i uzupełnić wygotowaną wodę, gotować na pewno jeszcze z 20 - 30 minut, do miękkości warzyw i fasoli.
  4. Na koniec doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku.

    Zobacz również: fasolka po bretońsku.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *