Translate

poniedziałek, 16 lutego 2015

Fasolówka na kurczaku

Zupa fasolowa wcale nie musi być ciężko strawna. Moja wersja jest gotowana na kurczaku i dlatego śmiem twierdzić, że ma o połowę kalorii mniej niż taka na mięsie np. wieprzowym. Gdy na obiad chcemy upiec udka lub podudzia i po wycięciu ich zostaje część przykręgosłupowa kurczaka, proponuję wykorzystać ją właśnie w fasolówce.


Zupa fasolowa

Składniki:

  • 2 kawałki kurczaka z kością (mogą być korpusy)
  • 200 g drobnej fasoli
  • 2 średnie marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru (zapobiega wzdęciom)
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • garnek 3 litrowy

Przygotowanie zupy fasolowej:

  1. Kurczaka umyć i włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą, dodać fasolę, drobno pokrojony czosnek, listek laurowy i ziele angielskie.
  2. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie i będzie odstawać od kości. Mięso wyjąć, można obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy.
  3. Po wyjęciu mięsa dodać obrane i pokrojone drobno warzywa oraz przyprawy i uzupełnić wygotowaną wodę, gotować na pewno jeszcze z 20 - 30 minut, do miękkości warzyw i fasoli.
  4. Na koniec doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku.

    Zobacz również: fasolka po bretońsku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: