Translate

wtorek, 17 lutego 2015

Kurczak z przyprawą gyros

Aromatyczne i szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka i ryżu. Smak dla kurczaka nadaje przyprawa gyros składająca się z: papryki, oregano, rozmarynu, kolendry, bazylii, majeranku, curry, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, cząbru, tymianku i kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak.


Pierś kurczaka z ryżem

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 papryki czerwone
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 2 torebki ryżu (200 g)

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki.
  2. Do pokrojonego kurczaka dodać przyprawę gyros, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać.
  3. Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałeczki.
  4. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić przyprawioną pierś.
  5. Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę.
  6. Dusić kolejne 10 minut najlepiej pod przykryciem, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku.
  7. Dodać paprykę i dusić jeszcze nie więcej niż 5 minut.
  8. W międzyczasie można gotować ryż, w lekko osolonej wodzie, 15 minut, jeśli jest w torebkach lub tyle ile jest podane na opakowaniu. Ugotowany ryż odsączyć i wymieszać z kurczakiem, aby ryż wchłonął sos powstały podczas smażenia kurczaka (nie gotować). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: