Mięsne kulki z ryżem

/ 0

Mięsne kulki (klopsiki) to danie, które nie wymaga od nas zbyt dużo czasu, aby je przygotować. Proste i bardzo smaczne danie z mielonego mięsa z ryżem i warzywami, sprawdza się, gdy trzeba szybko zrobić coś do jedzenia.

Klopsiki z mięsa mielonego z marchewką i ryżem
W moim domu danie jest nazywane kompromisem, gdyż każdy może sobie wybrać, czy będzie jadł więcej warzyw z ryżem, czy kulki ponad wszystko. Moje są oczywiście warzywa, a marchewkę lubię najbardziej.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 4 duże marchewki
  • 1 korzeń selera
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub pasty z papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ryż
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone przyprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać i wstawić do lodówki (mięso można przygotować dzień wcześniej).
  2. Marchew i selera obrać, umyć i pokroić w niezbyt grube słupki o długości około 2 cm.
  3. Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić w pióra.
  4. Do głębokiej patelni lub woka z pokrywką wlać oleju tyle by dno było pokryte, na rozgrzany olej kłaść uformowane małe kulki z mięsa, wymieszać i przykryć.
  5. Po około 20 minutach wrzucić cebulę, marchew i selera, dusić pod przykryciem jeszcze około 30 minut.
  6. Sprawdzić, czy jest gotowe, ewentualnie całość doprawić solą i pieprzem. Mięso ma być pikantne, warzywa raczej nie.
  7. W zależności od posiadanego ryżu sposób podania może się różnić, gdy mamy zwykły ryż, to mięso wykładać na górę, jeśli zaś ryż paraboliczny to po ugotowaniu proponuję wsypać go do mięsa i chwilę z nim pogotować bez przykrycia. Ryż zabierze cały wygotowany smak mięsa i warzyw. Ryż w torebkach gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie.

    Zobacz również: klopsiki pikantne w kapuście.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *