Pieczone udka z kurczaka

/ 0

Pieczone udka z kurczaka są aromatyczne, soczyste w środku i z zapieczoną skórką na zewnątrz, takie udka na obiad smakują najbardziej.

Aromatyczny pieczony kurczak

Składniki:

  • 3 - 4 ładne udka z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • 1 łyżka oleju 
  • folia aluminiowa lub papier do pieczenia
  • olej do posmarowania naczynia

Przygotowanie:

  1. Udka umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze części (z części przykręgosłupowych można ugotować fasolówkę) i oprószyć delikatnie solą.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.
  3. Dno brytfanki lub naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju. Kawałki kurczaka smarować z obu stron powstałą marynatą i układać jeden obok drugiego w naczyniu.
  4. Naczynie przykryć folią aluminiową i odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Można tak przyprawionego kurczaka pozostawić w lodówce na całą noc.
  5. Piec w 180 stopniach C 30 minut pod przykryciem, a następnie kolejne 30 minut bez przykrycia, aby kurczak się zapiekł. 

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *