Translate

poniedziałek, 23 lutego 2015

Pieczony udziec z indyka


Jeśli chodzi o mięso z indyka, to ja nigdy nie odmówię. Jak wiadomo indyk oprócz walorów smakowych jest jeszcze mięsem zdrowym i chętnie spożywanym. Pieczony udziec ma soczyste delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę, a wszystko to za sprawą użytej do posmarowania marynaty.

Składniki:
  • 1 udziec z indyka (około 1 kg 20 dag)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju do posmarowania formy
Przygotowanie:
  1. Udziec umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Ilości soli nie podaję, gdyż zależy jak duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę). 
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki. 
  3. Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku. 
  4. Indyka piec najpierw  40 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 40 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. 
  5. Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut. Stan upieczenia sprawdzić widelcem, jeśli po wkłuciu widelca indyk swobodnie się z niego zsuwa to znak, że jest upieczony. 
  6. Można przed pieczeniem z udźca wyjąć kość, wtedy po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry.
Do tak upieczonego udźca doskonale pasuje surówka z selera lub surówka z marchwi.

2 komentarze:

  1. A co z jakimkolwiek sosem? 40 min. pieczenia bez przykrycia może wysuszyć mięsko na wiór, tym bardziej, że nie było wcześniej obsmażane...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze 40 minut pod przykryciem, a następne 40 bez. Po tym czasie przykryć i dać mu z 5 minut odpocząć w piekarniku. Indyk suchy nie jest, lecz można na bazie wytopionego rosołu zrobić sos.Zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej i zagotować.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: