Śledź z chrzanem

/ 0

Jeśli odpowiada Wam smak chrzanu, to warto połączyć go ze śledziem. Ostrość chrzanu jest nieco zredukowana dodanym jabłkiem i śmietaną.

Chrzan ze śledziem i jabłkiem

Składniki:

  • 6 małosolnych płatów śledziowych
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 - 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Śledzia spróbować, zbyt słonego wymoczyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
  3. Śledzia skropić cytryną, dodać jabłko, śmietanę lub jogurt, chrzan i doprawić pieprzem.
  4. W przepisie jest podana 1 łyżka chrzanu, jednak ilość zależy od jego mocy. Wszystko wymieszać i na około 20 minut odstawić, aby składniki się połączyły (zamieszać ze 2 razy).
Zobacz również: śledź z majerankiem.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *