Translate

niedziela, 15 lutego 2015

Surówka z selera naciowego i jabłka


Następna odsłona mego ulubionego selera naciowego. Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka.

Składniki:
  • 5 - 6 łodyg selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka uprażonego słonecznika
    Sos:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki.
  2. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera.
  3. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypaliło).
  4. Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań.
  6. Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: