Surówka z selera naciowego i jabłka

/ 0

Następna odsłona mego ulubionego selera naciowego. Surówka z selera i jabłka to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego dania.

Seler z jabłkiem i pestkami słonecznika

Składniki:

  • 5 - 6 łodyg selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka uprażonego słonecznika
    Sos:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki.
  2. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera.
  3. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypaliło).
  4. Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań.
  6. Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem.

    Zobacz również: seler naciowy z suszonymi pomidorami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *