Translate

środa, 11 marca 2015

Babeczki czekoladowe

muffiny czekoladowe

Mocno czekoladowe babeczki, idealnie pasują do kawy lub herbaty. Może wyglądają zwyczajnie na zewnątrz, ale ich smak powinien zadowolić osoby lubiące czekoladę i kakao. Babeczki można obsypać cukrem pudrem, polukrować lub polać dowolną polewą.


muffiny czekoladowe na deser

Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 11 dag miękkiego masła
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 23 dag cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka (dodałam 100 ml mleczka kokosowego i 100 ml zwykłego)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

    Jak przygotować babeczki?
  1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać.
  2. Masło, cukier i miód utrzeć na jednolitą masę.
  3. Ucierając dodać jajka i stopniowo suche składniki na przemian z mlekiem.
  4. Na koniec wmieszać pokrojoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Odradzam czekoladę mleczną, gdyż roztopi się i ciasto ją wchłonie. Mleczna czekolada sprawdzi się jako polewa do upieczonych już babeczek.
  5. Ciasto wkładać do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości.
  6. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Czas pieczenia dostosować do swego piekarnika. Babeczki sprawdzać drewnianym patyczkiem, suchy patyczek to już upieczone.
  7. Z podanych składników wychodzi 24 babeczki (papilotki: średnica 7 cm, wysokość 3 cm).

    muffiny czekoladowe na deser

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: