Translate

11 marca 2015

Babeczki czekoladowe

muffiny czekoladowe

Mocno czekoladowe babeczki, idealnie pasują do kawy lub herbaty. Może wyglądają zwyczajnie na zewnątrz, ale ich smak powinien zadowolić osoby lubiące czekoladę i kakao. Babeczki można obsypać cukrem pudrem, polukrować lub polać dowolną polewą.


muffiny czekoladowe na deser

Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 11 dag miękkiego masła
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 23 dag cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka (dodałam 100 ml mleczka kokosowego i 100 ml zwykłego)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

    Jak przygotować babeczki?
  1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać.
  2. Masło, cukier i miód utrzeć na jednolitą masę.
  3. Ucierając dodać jajka i stopniowo suche składniki na przemian z mlekiem.
  4. Na koniec wmieszać pokrojoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Odradzam czekoladę mleczną, gdyż roztopi się i ciasto ją wchłonie. Mleczna czekolada sprawdzi się jako polewa do upieczonych już babeczek.
  5. Ciasto wkładać do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości.
  6. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Czas pieczenia dostosować do swego piekarnika. Babeczki sprawdzać drewnianym patyczkiem, suchy patyczek to już upieczone.
  7. Z podanych składników wychodzi 24 babeczki (papilotki: średnica 7 cm, wysokość 3 cm).

    muffiny czekoladowe na deser

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: