Chleb pszenno-żytni na zakwasie

/ 0

Pieczenie chleba tak naprawdę nie jest trudne, jedynie może zabraknąć tylko cierpliwości.  Zachęcam do samodzielnego wypieku chleba. W moim domu pierwsze chlebki znikły bardzo szybko, nikt nawet nie chciał wędliny, tylko z samym masełkiem. Teraz już na sklepowe chleby nikt nie chce nawet spojrzeć. 

Domowy chleb na zakwasie
Pieczenie chleba przywołuje u mnie miłe chwile z dzieciństwa, kiedy to babcia piekła w chlebowym piecu pyszne chleby. Cały dom pachniał pieczonym chlebem.
Chleb na zakwasie ze słonecznikiem w foremce

Składniki:

  • 900 g mąki:
    - 200 g żytnia razowa typ 2000
    - 200 g żytnia chlebowa typ 720
    - 300 g pełnoziarnista pszenna
    - 200 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa)
  • 670 - 720 ml ciepłej wody
  • 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g kminku lub czarnuszki
  • 100 g ziarna słonecznika
  • 2 foremki: 23 cm x 11 cm x 7 cm (silikonowa) i 32 cm x 14 cm x 7 cm (zwykła metalowa)
  • otręby żytnie do wysypania metalowej formy
  • tłuszcz do wysmarowania metalowej formy
    Wyrośnięty chleb na zakwasie przed pieczeniem

Jak upiec chleb na zakwasie?

         - Wieczorem do dużej miski wsypać:
  • 200 g mąki żytniej razowej 2000
  • 100 g mąki chlebowej 720
  • 200 g pełnoziarnistej pszennej
  • 100 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża
  • 150 g zakwasu
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżeczkę miodu
  • 470 ml ciepłej wody
    Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Ciasto podwoi swoją objętość.
    - Z rana dodać:
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g żytniej chlebowej 720
  • 100 g pełnoziarnistej pełne ziarno 3 zboża
  • 200 - 250 ml ciepłej wody (wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce)

  1. Wymieszać, podzielić na 2 części i do jednej wsypać kminek lub czarnuszkę, a do drugiej część ziarna słonecznika, pozostawiając trochę do posypania wierzchu chleba.
  2. Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba.
  3. Łyżką nakładać ciasto chlebowe do połowy wysokości foremek (powinno być z widocznymi pęcherzykami powietrza, przy nakładaniu łatwo się odrywać od łyżki).
  4.  Wierzch wygładzić łyżką lub ręką namoczoną w zimnej wodzie.
  5.  Foremki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli w mieszkaniu jest ciepło, to chleb wyrośnie już po 4 godzinach, chleb ma podwoić swoją objętość.
  6.  Po wyrośnięciu chleba jeszcze raz delikatnie wierzch posmarować lub spryskać wodą.
  7. Wierzch chleba ze słonecznikiem posypać ziarnami słonecznika.
  8. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, na dół do blaszki wlać 300 ml wody.
  9.  Foremki z wyrośniętym chlebem wstawić na poziom wyżej od blachy z wodą i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i kolejne 30 minut. 
  10. Upieczony chleb pukając w jego wierzch, wydaje głuchy odgłos, jakby był pusty.
  11.  Chleb po wyjęciu wystudzić na kratce, gorącego nie kroić.
  12. Przechowywać najlepiej zawinięty w lnianą ściereczkę.
    Rodzaje użytej mąki można modyfikować, gęstość regulować ilością dodawanej wody. Należy pamiętać o tym, że dodany zakwas pracując, nieco rozrzedza ciasto. Najważniejsze, nie poganiać, dać spokojnie chlebkowi wyrosnąć.

    Zobacz również
    inne chleby na stronie pieczywo.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *