Translate

czwartek, 5 marca 2015

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Duszona karkówka

Tak przygotowana karkówka przypadnie do gustu osobom lubiącym mniej pikantne dania. Słodko-kwaśny sos nadaje karkówce zupełnie nowe oblicze. Taką karkówkę warto zrobić, choćby dla sprawdzenia nowych doznań smakowych. Smak jest pewnie znany, mi przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku.


Karkówka wieprzowa w sosie

Składniki:

  • 50 dag karkówki
  • 1 papryka
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu winnego (może być jabłkowy)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 szklanki pędów bambusa konserwowego (opcjonalnie do bogatszej wersji)
  • ryż

Przygotowanie karkówki w sosie słodko-kwaśnym:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać wódkę, sól, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać roztrzepane jajko z łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać.
  2. Paprykę pokroić w paski, pora w krążki, a cebulę drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, przecier pomidorowy i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej roztartej z niewielką ilością zimnej wody i wymieszać.
  3. Do woka lub głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać, włożyć mięso i smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące.
  4. Podawać z ryżem lub makaronem.
    Porcja przygotowana przeze mnie była z podwójnej ilości składników. Jak widać na zdjęciu, trochę tego wychodzi i mamy obiad na 2 dni, dla co najmniej 3 osób.

    Zobacz również inne dania na obiad.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: