Translate

01 marca 2015

Pesto z makaronem

Ile to razy zastanawiamy się, co by tu zrobić szybko do jedzenia? Na zrobienie pesto potrzeba tylko tyle czasu, ile gotuje się makaron. Takie włoskie danie na obiad, będzie szybko przygotowane, będzie smaczne i zdrowe.

Włoskie pesto z bazylii

Składniki:

  • listki z 1 krzaczka świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 30 g startego parmezanu
  • 20 g orzeszków piniowych lub nerkowca 
  • 300 g makaronu spaghetti

Jak zrobić pesto z makaronem?

  1. W 3 litrowym garnku zagotować  lekko osoloną wodę, następnie włożyć makaron i gotować według przepisu na opakowaniu (al'dente).
  2. Do blendera włożyć listki bazylii bez łodyg, obrany i przekrojony na mniejsze kawałki czosnek, sok z cytryny, sól, część oliwy, rozdrabniać blenderem stopniowo dorzucając orzeszki.
  3. W trakcie dolewać pozostałą oliwę, w zależności od gęstości (konsystencja jest dość gęsta, lecz dająca się swobodnie rozdrabniać).
  4. Pesto jest gotowe, gdy wszystkie składniki są w miarę równomiernie rozdrobnione.
  5. Makaron odcedzić i jeszcze ciepły włożyć do garnka, w którym się gotował, dodać pesto i parmezan, dokładnie wymieszać. Ser i pesto mają być przyklejone do makaronu.
  6. Podana porcja wystarcza dla 3 dorosłych osób.

    Zobacz również: pesto z awokado.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: