Translate

niedziela, 1 marca 2015

Pesto z makaronem


Ile to razy się zastanawiamy, co by tu zrobić szybko do jedzenia... Na zrobienie pesto potrzeba tylko tyle czasu ile gotuje się makaron. Takie jedzonko będzie szybko przygotowane, smaczne i zdrowe.

Składniki:
  • listki z 1 krzaczka świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 30 g startego parmezanu
  • 20 g orzeszków piniowych lub nerkowca 
  • 300 g makaronu spaghetti (np. Barilla)
Przygotowanie:

  1. W 3 litrowym garnku zagotować  lekko osoloną wodę, włożyć makaron, gotować według przepisu na opakowaniu (al dente).
  2. Do blendera włożyć listki bazylii bez łodyg, obrany i przekrojony na mniejsze kawałki czosnek. sok z cytryny, sól, część oliwy, blendować stopniowo dorzucając orzeszki.
  3. W trakcie dolewać pozostałą oliwę, w zależności od gęstości (konsystencja jest dość gęsta lecz dająca się swobodnie blendować).
  4. Pesto jest gotowe, gdy wszystkie składniki są w miarę równomiernie rozdrobnione.
  5. Makaron odcedzić i jeszcze ciepły włożyć do garnka, w którym się gotował, dodać pesto i parmezan, dokładnie wymieszać. Ser i pesto mają być przyklejone do makaronu.
  6. Podana porcja wystarcza dla 3 dorosłych osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: