Sernik na zimno z brzoskwiniami

/ 0

Sernik na zimno z brzoskwiniami jest mniej kaloryczny, gdyż nie zawiera dużo tłuszczu, tylko tyle ile jest w użytym serze. Sernik bez pieczenia jest prosty do zrobienia, potrzebna jest jedynie cierpliwość, jeśli chodzi o zastygnięcie sernika.

Sernik z brzoskwiniami bez pieczenia
Sernik na zimno z brzoskwiniami można zrobić na herbatnikach lub upiec szybki biszkopt. W moim domu serniki cieszą się dużym powodzeniem, zarówno te pieczone, jak i na zimno. Chociaż latem zdecydowanie lepszy jest sernik bez pieczenia. Sernik z brzoskwiniami smakuje rewelacyjnie i odpowiedni będzie na każdą okazję.

Liczba porcji: 18
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 145 kcal
Kategoria: deser, ciasto
Dieta: wegetariańska
Forma: o średnicy 28 cm

Przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami

Składniki na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami:

Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego twarogowego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 8 łyżeczek żelatyny lub 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Biszkopt pod sernik:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo: 
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub truskawkowa
  • płatki migdałowe
    Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
    Opis krok po kroku:

Jak zrobić sernik na zimno z brzoskwiniami?

  1. Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na biszkopt włożyć do miski i zmiksować do rozpuszczenia się cukru.
  3. Wlać ciasto do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego góra-dół do 180 stopni C na 15 - 20 minut. 
  4. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z foremki, zdjąć papier i włożyć z powrotem do foremki tak, aby góra była jako spód.
  5. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki.
  6. Sok z brzoskwiń zagotować, dodać żelatynę lub galaretki (już nie gotować) i mieszać do czasu rozpuszczenia się, wystudzić.
  7. Ser z cukrem pudrem zmiksować, dodać sok z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami. Żelatyna i ser powinny mieć temperaturę pokojową.
  8. Masę serową wylać na biszkopt w foremce, wierzch wyłożyć płatkami migdałowymi.
  9. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na torebce. Galaretkę wystudzić i gdy zacznie lekko tężeć, wylać na sernik. 
  10. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

    Zobacz również: sernik z musem z brzoskwiń.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *