Translate

07 marca 2015

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik na zimno z brzoskwiniami jest mniej kaloryczny, gdyż nie zawiera dużo tłuszczu, tylko tyle ile jest w użytym serze. Wykonanie jest proste, jedynie potrzebna jest cierpliwość, jeśli chodzi o zastygnięcie sernika.


Sernik z brzoskwiniami bez pieczenia

Taki sernik można zrobić na herbatnikach lub upiec szybki biszkopt. W moim domu serniki cieszą się dużym powodzeniem, zarówno te pieczone, jak i na zimno.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg sera (użyłam twarógu Hanusi z Mlekovity)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 8 łyżeczek żelatyny lub 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Biszkopt:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo: 

  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub truskawkowa
  • płatki migdałowe

Przygotowanie sernika na zimno:

  1. Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na biszkopt włożyć do miski i zmiksować do rozpuszczenia się cukru.
  3. Wlać ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 - 20 minut. 
  4. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z foremki, zdjąć papier i włożyć z powrotem do foremki tak by góra była jako spód.
  5. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki.
  6. Sok z brzoskwiń zagotować, dodać żelatynę lub galaretki (już nie gotować) i mieszać do czasu rozpuszczenia się, wystudzić.
  7. Ser z cukrem pudrem zmiksować, dodać sok z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami.
  8. Masę serową wylać na biszkopt do foremki, wierzch wyłożyć płatkami migdałowymi.
  9. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na torebce. Galaretkę wystudzić i gdy zacznie lekko tężeć, wylać na sernik. 
  10. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

    Zobacz również: sernik z musem z brzoskwiń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: