Translate

niedziela, 22 marca 2015

Surówka z marchwi


Surówka z marchwi, niby co w tym może być ciekawego.  Może zaciekawić i skusić towarzystwo, w jakim marchew się pojawia. Ta nasza znana marchewka tym razem obraca się w towarzystwie imbiru i sosu sojowego. Taka surówka fajnie się komponuje z rybami, ryżem, a i mięsu nadaje przyjemnej świeżości.


Składniki:
  • 2 - 4 średnie marchewki
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 - 2 cm świeżego imbiru lub marynowanego (ewentualnie 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
  • opcjonalnie prażony sezam

Przygotowanie:
  1. Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paseczki o długości 8 - 10 cm. Można krojenie zastąpić struganiem cieniutkich paseczków obieraczką do warzyw. Takie cieniutki plasterki szybciej połączą się z sosem.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
  3. Świeży imbir zetrzeć na tarce, jeśli mamy marynowany to pokroić na mniejsze kawałeczki.
  4. Miód, sos sojowy, sok z cytryny i olej dokładnie wymieszać.
  5. Sosem polać pokrojoną marchewkę połączoną z imbirem i czosnkiem, wymieszać i odstawić na około 15 minut by połączyła się z sosem.
  6. Surówkę można posypać prażonym sezamem.

    Surówka na górnym zdjęciu była robiona z tartym świeżym imbirem, zaś na dolnym z  marynowanym, bez sezamu.

6 komentarzy:

  1. robiłam różne surówki z marchewki, ale takiej jeszcze nie jadłam :) dziękuję za ciekawy pomysł...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić, u mnie po zrobieniu znika w mgnieniu oka. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Proponuję również wariant z sokiem z pomarańczy i daktylami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pomysł, na pewno wypróbuję :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: