Chrupiące, lekkie i z mega zdrowymi dodatkami ciasteczka maślane o niskiej zawartości cukru. Takie ciasteczka mogę polecić nawet dzieciom, w porównaniu z tymi ze sklepu to te są w pełni naturalne. Idealna słodka przekąska do kawy lub herbaty.
Składniki na ciasteczka:
- 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka może być krupczatki)
- 200 g masła (schłodzonego)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
dodatkowo:
- 1 białko jajka
- 2 łyżki cukru
- ziarno sezamu, słonecznika i wiórki kokosowe
Jak przygotować ciasteczka z sezamem, kokosem lub słonecznikiem?
- Do mąki dodać masło i pokroić nożem na drobne kawałeczki
- Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść na jednolite, gładkie ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
- Po schłodzeniu oderwać kawałek ciasta (pozostałe trzymać w lodówce), rozwałkować na grubość 3 - 4 mm, wycinać ciasteczka o średnicy 4 - 5 cm.
- Białko rozmieszać z cukrem i smarować nim wykrojone ciasteczka.
- Wysypać do miseczek ziarenka i posmarowaną stroną maczać ciastka w ziarenkach, lekko dociskając.
- Wykładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dużych odstępów nie zostawiać, gdyż ciasteczka lekko rosną i to bardziej w górę.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 12 - 15 minut.
- Po upieczeniu wystudzić na kratce, nie zostawiać na blaszce.
- Z podanych proporcji wychodzi około 70 sztuk małych ciasteczek.
Ciasteczka najlepsze są po dokładnym wystudzeniu, gdyż nabierają chrupkości, ciepłe mogą być miękkie.
Zobacz również: ciasteczka mega kokosowe.
Apetyczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Takich domowych ciasteczek tak w smaku jak i w składzie nawet nie ma co porównywać do tego co proponują nam w sklepach.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Dokładnie tak, domowe i wiesz co jesz.
OdpowiedzUsuńo jakie piękniutkie, musiały być pyszne! ;)
OdpowiedzUsuń