Translate

sobota, 18 kwietnia 2015

Japońska sałatka z ogórków (Sunomono)

Japońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy.


sałatka z ogórków w stylu azjatyckim
Składniki:
  • 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych
  • 1 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 80 ml octu ryżowego (1/3 szklanki)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie łyżka sezamu do posypania

Przygotowanie sałatki z ogórków w stylu azjatyckim:

  1. Ogórki umyć, osuszyć, odciąć miejsca po ogonkach. Na tarce do szatkowania kapusty lub nożem pokroić ogórki w cienkie plastry. Dla lepszego wyglądu można skrobaczką obrać 4 paski skóry, ciąć ogórek z góry na dół zachowując między paskami równe odstępy. Tak obrany ogórek pokroić w plasterki.
  2. Pokrojone ogórki wymieszać z solą i odstawić na chwilę.
  3. Wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i imbir (do rozpuszczenia się cukru). Jeśli nie mamy octu ryżowego, można dodać jabłkowego.
  4. Z ogórków zlać powstały płyn i zalać powstałą marynatą. Odstawić na godzinę do lodówki.
  5. Przed podaniem można posypać sezamem.

    Zobacz również: sałatka sushi.

4 komentarze:

  1. brzmi i wygląda znakomicie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Smak jest również wart polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawil mnie ten przepis na salatke , napewno wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Miło mi, sałatka jest bardzo smaczna, polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: