Translate

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Muffiny bakaliowe z czekoladą



Poprawiające nastrój muffiny mocno bakaliowe z czekoladą, idealne połączenie z dobrą kawą lub herbatą. Jeśli uda się Wam nie zjeść ich w dniu ich zrobienia (co jest bardzo trudne), to z każdym dniem ujawnią głębię smaku. Rodzinka twierdzi, że są pyszne :)


Składniki sypkie:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (jeśli lubimy bardzo słodkie to 1 szklanka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

    Składniki płynne:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/2 margaryny roztopionej i ostudzonej
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • dowolne bakalie (u mnie migdały i suszone brzoskwinie)
  • do dekoracji płatki migdałów
  • na plewę: 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao, 50 g masła, 2 łyżki mleka


Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  1. Bakalie i czekoladę gorzką drobno pokroić.
  2. Składniki sypkie wymieszać i dodać do nich składniki płynne. Wymieszać do połączenia się składników (nie musi być dokładnie, mogą być grudki).
  3. Bakalie obsypać łyżeczką mąki, dodać do ciasta i wymieszać.
  4. Nakładać łyżeczką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm)
  5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 - 25 minut.
  6. Składniki na polewę roztopić i dokładnie wymieszać (ma być gładka polewa).
  7. Po wystudzeniu polać muffiny polewą i posypać płatkami migdałów lub oprószyć tylko cukrem pudrem.
  8. Tak przygotowane muffiny zachowują długo świeżość.
  9. Z przepisu wykonałam 24 muffiny.   

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: