Poprawiające nastrój muffiny mocno bakaliowe z czekoladą, idealne połączenie z dobrą kawą lub herbatą. Jeśli uda się Wam nie zjeść ich w dniu ich zrobienia (co jest bardzo trudne), to z każdym dniem ujawnią głębię smaku. Rodzinka uwielbia ten wypiek i twierdzi, że jest przepyszny.
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru (jeśli lubimy bardzo słodkie to 1 szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki płynne:
- 1 szklanka mleka
- 1 roztrzepane jajko
- 1/2 margaryny roztopionej i ostudzonej
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
- dowolne bakalie (u mnie migdały i suszone brzoskwinie)
- do dekoracji płatki migdałów
- na plewę: 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao, 50 g masła, 2 łyżki mleka
Jak przygotować muffiny bakaliowe z czekoladą?
(składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
- Bakalie i czekoladę gorzką drobno pokroić.
- Składniki sypkie wymieszać i dodać do nich składniki płynne. Wymieszać do połączenia się składników (nie musi być dokładnie, mogą być grudki).
- Bakalie obsypać łyżeczką mąki, dodać do ciasta i wymieszać.
- Nakładać łyżeczką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm)
- Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 - 25 minut.
- Składniki na polewę roztopić i dokładnie wymieszać (ma być gładka polewa).
- Po wystudzeniu polać muffiny polewą i posypać płatkami migdałów lub oprószyć tylko cukrem pudrem.
- Tak przygotowane muffiny zachowują długo świeżość.
- Z przepisu wykonałam 24 muffiny.
Zobacz również: muffiny z serem.
Przepis gitara!
OdpowiedzUsuń