Translate

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Tatar wołowy


Aby przygotować dobry tatar, potrzebujemy dobrej jakościowo i ze sprawdzonego źródła świeżej polędwicy wołowej. Fanką jedzenia surowego mięsa nie jestem, jednak aby zadowolić męską część domowników, tatar sporadycznie pojawia się na naszym stole.

Składniki:
(1 porcja)
  • 200 g świeżej polędwicy wołowej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego lub sosu worcestershire (opcjonalnie)

    dodatkowo:
  • świeże żółtko jaja kurzego
  • 1 mała cebula
  • 2 ogórki kiszone


Przygotowanie:
  1. Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać).
  2. Dodać oliwę, sos i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać (dłonią, a nie łyżką), uformować z mięsa lekko spłaszczoną kulę.
  3. Cebulę i ogórki drobniutko pokroić, ułożyć przy kuli z mięsa.
  4. Żółtko proponuję podać na małym talerzyku (nie każdy lubi tatar z surowym żółtkiem). Jajko przed wyjęciem żółtka sparzyć gorącą wodą.
  5. Schłodzić przed podaniem, tatar powinien być zjedzony w dniu jego przygotowania.

4 komentarze:

  1. Ja uwielbiam tatar! Muszę kiedyś spróbować sama go przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie na blogu też dziś króluje tatar wołowy, cóż za zbieg okoliczności :) Kocham ten smak, za to u mnie męska część domowników nawet nie zbliża się do tatara ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, ja tatar jeśli już jem to tylko przygotowany przez siebie.
    Joasiu, z tatarem to rzeczywiście trafiłyśmy w ten sam czas :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: