Translate

05 maja 2015

Czekoladki kokosowe Bounty

Czekoladki z pysznym wnętrzem kokosowym, w smaku zbliżone do znanych wszystkim cukierków Bounty. Śmiem twierdzić, że są one o niebo zdrowsze i ich smak mi bardziej odpowiada ze względu na zawarty w nich olej kokosowy i miód.


Czekoladki Bounty bez pieczenia

Przygotowując czekoladki, myślałam, że miód będzie bardziej wyczuwalny i nie otrzymam tego przyjemnie kokosowego smaku. Myliłam się, gdyż miód nadał jedynie delikatnej słodyczy, a smak kokosowy jest jeszcze bardziej podkreślony obecnością oleju kokosowego.
Czekoladki kokosowe bez pieczenia

Składniki:

Masa kokosowa:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 - 4 łyżki miodu naturalnego (najlepiej jasnego, np. rzepakowego)

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej z minimum 45% zawartością kakao
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

    Kokosowe Bounty bez pieczenia

Przygotowanie czekoladek kokosowych:


  1. Składniki na masę kokosową wymieszać tak, aby wszystko równomiernie było połączone. Ze względu na różną jakość wiórek kokosowych, może być potrzebne użycie większej ilości oleju (gdy masa jest zbyt sypka) lub miodu (gdy chcemy bardziej słodkie). 
  2. Powstałą masę wyłożyć do płaskiej formy (u mnie silikonowa) i na dnie uformować placek o wysokości 2 cm. Okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 5 cm wycinać czekoladki, pozostawiając je w foremce. Masę można formować ręką po wcześniejszym lekkim schłodzeniu.
  3. Wycięte czekoladki wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  4. Składniki na polewę roztopić na garnku z wrzącą wodą lub w mikrofali ustawiając tryb rozmrażania na 4 stopień i 250 g. Po roztopieniu składniki mieszać do uzyskania jednolitej polewy.
  5. Schłodzone czekoladki zanurzać w polewie i wykładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, powinny być twarde.

Ciekawostka: Jak odkryto odchudzające właściwości oleju kokosowego?

W USA farmerzy nie wiedząc, co zrobić z olejem kokosowym zaczęli dawać go swoim świniom, w nadziei na szybkie przybranie na wadze. Jakież było ich zdziwienie, gdy świnie, zamiast przybrać na wadze, straciły już posiadane kilogramy. Ten fakt skłonił naukowców do badań i stwierdzono, że ludzie na olej kokosowy reagują podobnie.
Oczywiście zalecam umiar w jedzeniu dużych ilości czekoladek, olej kokosowy to jednak nadal tłuszcz.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam te batoniki :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ah, trzeba zrobić w domu!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Już kiedyś robiłam, ale czas na powtórkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne czekoladki, prezentują się mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :) Zachęcam do ich przygotowania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, wyglądają przepysznie! na weekend sama piekę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, te czekoladki są bez pieczenia.

      Usuń
  7. Chciałam zapytać ile mniej więcej czekoladek wyjdzie po podanej ilości składników? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekoladek o średnicy 5 cm i wysokości 2 cm wychodzi około 12 - 15 szt. Czekoladki mogą mieć kształt małych prostokątów lub kulek uformowanych w palcach i na pewno wyjdzie ich dużo więcej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: