Czekoladowe ciasto tortowe

/ 1
Ciasto czekoladowe z kremem

Ciasto mocno czekoladowe, wilgotne bez nasączania, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto tortowe nie wymaga od nas dużo czasu.

Ciasto tortowe z kremem czekoladowym

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki kakao

Krem:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g masła (może być 1/2 masła i 1/2 margaryny)
  • 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej)

Jak przygotować ciasto tortowe czekoladowe?

Ciasto:

  1. Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier i pod koniec dodając po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek.
  2. Foremkę (33 cm x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
  3. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, krótsze, to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone.
  4. Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części.

Krem:

  1. Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny.
  2. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić.
  3. Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka).
  4. Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą.
  5. Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo, bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać.
  6. Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować przekrojony blat ciasta, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Na kremie można zrobić dekoracyjne fale, widelcem przeciągać falujące pasy.
  7. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zastygło.

    Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy.

Komentarze

  1. Świetne ciasto, pyszne i mało pracochłonne, dziś robiłam podobne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *