Translate

środa, 20 maja 2015

Jabłecznik na biszkopcie

Wilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na wiosenne i letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a satysfakcja gwarantowana. Biszkopt z galaretką i masą z jabłek smakuje wspaniale.


ciasto z jabłkami

 Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu spirytusowego

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe

    ciasto z jabłkami

Jak przygotować ciasto z jabłkami?

Biszkopt:

  1. Całe jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
  2. Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek. 
  3. Dodać olej i ocet, chwilę miksować.
  4. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 cm x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka.
  5. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy. 

Masa jabłkowa:

  1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę.
  2. Do rondelka włożyć pokrojone jabłka, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Jabłka gotować do chwili rozpuszczenia się cukru i gdy jabłka nie będą już twarde. 
  3. Zdjąć jabłka z ognia i dodać do nich galaretki. Mieszać do rozpuszczenia się galaretek.
  4. Zamiast robić masę ze świeżych jabłek, można wykorzystać gotowe jabłka szarlotka ze słoika dostępne w sklepach. Jabłka ze słoika zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia.
  5. Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

    ciasto z jabłkami

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: