Translate

czwartek, 7 maja 2015

Kasza jaglana z jabłkami

Moje szybkie i zdrowe śniadanie lub kolacja, to na pewno kasza jaglana. Na blogu jest już jeden przepis kaszy jaglanej z powidłami, a tym razem proponuję w nieco lżejszej formie z jabłkami. 


Kolacja z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 jabłka
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
  • dżem niskosłodzony z wiśni (opcjonalnie)
    dodatkowo:
  • zimna i gorąca woda do płukania kaszy

Przygotowanie kaszy jaglanej:

  1. Kaszę przepłukać zimną, a następnie kilka razy gorącą wodą. Takie płukanie ma pozbawić kaszę goryczki. Zamiast płukania można kaszę podprażyć chwilę, na gorącej suchej patelni.
  2. Zagotować mleko z wodą, dodać kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach dodać masło i 1 łyżkę cukru. Jeśli chcemy użyć miodu, to dodać go dopiero po ugotowaniu kaszy, gdyż wysoka temperatura pozbawi miód wartości zdrowotnych.
  3. Gotując obserwować ilość płynu. Kasza może zbyt szybko wchłonąć mleko z wodą i wtedy należy podlewać stopniowo gorącą wodą. Podlewanie wodą jest zbędne, gdy kasza jest już ugotowana.
  4. Ugotowaną kaszę przykryć i odstawić na około 10 minut.
  5. Jabłka umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę. Jabłka obsypać cukrem (ilość cukru zależy jak słodkie mamy jabłka), włożyć do naczynia z pokrywką przystosowanego do gotowania w mikrofali. Mikrofalę ustawić na stopień mocy 600 i czas 10 minut. Nie dodawać wody, gdyż w czasie gotowania z jabłek wycieknie sok. Po wyjęciu z mikrofali odczekać 1 - 2 minuty, zanim zdejmiemy pokrywkę. 
  6. Kaszę polać sokiem z ugotowanych jabłek, dodać jabłka i ewentualnie dżem.

    5 komentarzy:

    1. jaglanka na słodko to jest to :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Smaczna i zdrowa, a dodatki mogą być według upodobań. Polecam :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Kaszy jaglanej na słodko jeszcze nie próbowałam, muszę to zmienić :)

      OdpowiedzUsuń

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

    Drukuj

    Powinno Cię również zainteresować: