Translate

poniedziałek, 11 maja 2015

Seler naciowy z suszonymi pomidorami


Seler naciowy niezmiennie króluje w mojej kuchni, lodówka musi go mieć na stanie :) Tym razem szybkie i minimalistyczne połączenie: seler, suszone pomidorki i świeża bazylia. Taką surówkę mogę jeść codziennie.

Składniki:
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 suszone pomidory
  • 1/2 szklanki liści świeżej bazylii
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz

    Przygotowanie:
  1. Suszone pomidorki z torebki należy na 2 - 3 minuty włożyć do gorącej wody, następnie zlać wodę i dodać oliwę z oliwek (pomidory powinny być zanurzone w niej). Pozostawić na co najmniej 20 minut. Po wyjęciu z oliwy pokroić w drobne paseczki. Jeśli mamy pomidory takie ze słoika to tylko je pokroić.
  2. Seler umyć, pokroić w cienkie plasterki, posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 10 minut.
  3. Większe listki bazylii poprzerywać, małe dodać w całości.
  4. Wszystkie składniki wymieszać, polać oliwą z moczenia pomidorów. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

2 komentarze:

  1. Super, prosto, szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na razie przeszło mi robienie sałatek z selera naciowego. Ale dość długo takie właśnie z selerem w roli głównej królowały na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: