Translate

środa, 27 maja 2015

Sernik w łaty


Sernik w moim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest przygotowany, znika prawie natychmiast. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu.

Składniki:
ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka (białka dodać do ubijanej piany w serze)
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki pokrojonych drobno migdałów (opcjonalnie)
    masa serowa:
  • 1 kg dobrego sera twarogowego (u mnie twaróg Hanusi z Mlekovity)
  • 200 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli)
    lukier:
  • 10 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
ciasto:
  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki.
  2. Dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na około 20 minut.
  3. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć płaskimi kółkami z połowy ciasta, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. 
  4. Drugą część ciasta zostawić do wyłożenia na górę sernika.
masa serowa:
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, oddzielić żółtka od białek, ucierając stopniowo dodawać po jednym żółtku.
  2. Na koniec dodać budyń, ser i aromat, dokładnie wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
  4. Wylać do formy wyłożonej kółkami ciasta, wyrównać i na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto w taki sam sposób jak na dnie formy. 
  5. Piec w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku 60 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, należy z góry przykryć go papierem do pieczenia.
  6. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyłożyć z formy obracając go tak by góra była jako spód sernika.
  7. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
lukier: 
  1. Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. 
  2. Zaraz po wykonaniu polać sernik, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.

2 komentarze:

  1. Sernik w każdym wydaniu jest przepyszny, a taki w łatki cieszy także oko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pełni się zgadzam, polecam i dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: