Translate

28 lipca 2015

Gulasz mocno paprykowy

pikantny gulasz z papryką


Gulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona.


pikantny gulasz z papryką
Składniki:
  • 1 - 1 1/2 kg łopatki lub biodrówki (u mnie) wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 2 - 3 średnie marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 korzeń pietruszki lub 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 -3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka ostrej pasty węgierskiej z papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól do smaku
  • 4 - 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

pikantny gulasz z papryką

Przygotowanie gulaszu:


  1. Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć do garnka podlewając 1 szklanką gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem z 50 minut, co pewien czas zamieszać.
  2. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i drobno pokroić. Po 50 minutach dodać do mięsa.
  3. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, a następnie w pióra.  
  4. Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę, dodając pod koniec obrany i pokrojony czosnek. Wszystko wlać do garnka z mięsem, wymieszać i nadal dusić na wolnym ogniu.
  5. Po cebuli dodać pozostałe przyprawy i po 10 minutach pokrojoną drobno paprykę, gdy mięso jest miękkie doprawić solą do smaku.
  6. Czas gotowania zależy od rodzaju użytego mięsa, chudsze szybciej się rozpada. Ja użyłam  chudej biodrówki i mięso dość szybko się ugotowało, jednak to z większą ilością tłuszczyku jest delikatniejsze. Gulasz w sumie gotował się na wolnym ogniu 1 godzinę i 20 minut.
  7. W przypadku dość pikantnego gulaszu, długiego redukowania płynu, nie polecam, gdyż będzie on bardziej pikantny. Dla zagęszczenia gulaszu można dodać 1 łyżeczkę mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu do gulaszu zagotować).
  8. Gdy przesadzimy z ostrością, minimalnie złagodzi dodanie 1 - 2 łyżki soku z cytryny.
  9. Można podawać z kulkami ziemniaków.

    Zobacz również: gulasz z pieczarkami.

2 komentarze:

  1. Też bardzo lubię gulasze, jak dla mnie najlepiej smakują z kaszą, coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, z kaszą jęczmienną lub gryczaną gulasz świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: