Kapuśniak

/ 0

Kapuśniak to zdrowa zupa, która jest szybka do przygotowania, pełna delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Szybka zupa z kapusty jest pożywna i lekkostrawna, gdyż jest na wywarze drobiowym. Prosty przepis na rozgrzewający kapuśniak z młodej kapusty.

Zupa z kapusty na obiad
Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu soczystego udźca z indyka, który zawierał już przyprawy i pod koniec gotowania zupę tylko posoliłam. Kapuśniak z młodej kapusty można gotować na dowolnym wywarze mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udek z kurczaka.

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty:

  • średnia główka młodej kapusty
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryka
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • wywar mięsny
  • 1 łyżeczka kminku w ziarenkach
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka chili lub papryki ostrej
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • sól do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty:

  1. Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić.
  2. Kapustę umyć i drobno poszatkować. 
  3. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić.
  4. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę i dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około 1/2 garnka), następnie marchew i ziemniaki. Gotować 10 minut.
  5. Następnie dodawać partiami poszatkowaną kapustę (całość na raz się nie zmieści), gotując się, kapusta zmniejsza swoją objętość. Dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy, łącznie z drobno posiekanym koperkiem. Po 10 minutach od zagotowania się kapusty dodać paprykę. W zależności ile wody wyparuje i jak gęsty lubimy kapuśniak, to ewentualnie dodać przegotowanej wody.
  6. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać sól do smaku.
  7. Jeśli kapuśniak będzie gotowany na sosie po pieczeniu indyka z mego przepisu, to z przypraw dodać tylko kminek i sól do smaku.

    Zobacz również: zupa gołąbkowa.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *