Translate

czwartek, 2 lipca 2015

Kapuśniak

Kapuśniak jest szybki w przygotowaniu, pełen zdrowia i delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka, który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka.

Zupa z kapusty

Składniki:

  • średnia główka młodej kapusty
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryka
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • wywar mięsny
  • 1 łyżeczka kminku w ziarenkach
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka chili lub papryki ostrej
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • sól do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

    Zupa z kapusty

Przygotowanie zupy z kapusty:

  1. Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić.
  2. Kapustę umyć i drobno poszatkować. 
  3. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić.
  4. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę i dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około 1/2 garnka), następnie marchew i ziemniaki. Gotować 10 minut.
  5. Następnie dodawać partiami poszatkowaną kapustę (całość na raz się nie zmieści), gotując się, kapusta zmniejsza swoją objętość. Dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy, łącznie z drobno posiekanym koperkiem. Po 10 minutach od zagotowania się kapusty dodać paprykę. W zależności ile wody wyparuje i jak gęsty lubimy kapuśniak, to ewentualnie dodać przegotowanej wody.
  6. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać sól do smaku.
  7. Jeśli kapuśniak będzie gotowany na sosie po pieczeniu indyka z mego przepisu, to z przypraw dodać tylko kminek i sól do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: