Translate

31 lipca 2015

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem to bardzo pożywne, zdrowe i kolorowe danie. Taką sałatkę polecam do szybkiego przygotowania na lunch lub kolację.

Sałatka z tuńczyka i ryżu

Sałatka z bardzo smacznym ryżem basmati i tuńczykiem. Zachęcam do przygotowania do sałatki ryżu basmati, takiego sypanego, wystarczy tylko dodatkowe 30 minut na moczenie, a smaku nie da się porównać z tym foliowanym. Dla urozmaicenia w sałatce znalazł się brokuł gotowany na parze, co sprawiło, że sałatka zyskała na smaku i stała się bardziej kolorowa.
Tuńczyk z ryżem i warzywami

Składniki:

(duża porcja dla 3 - 4 osób)
  • 2 szklanki suchego ryżu basmati
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (takie co najmniej po 170 g)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 średniego brokuła
  • 1 - 2 ogórki kiszone
  • 5 jajek
  • 200 g sera żółtego (u mnie Gouda)
  • 200 ml majonezu (ilość dostosować indywidualnie, tak jak lubimy)
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Ryż opłukać na sitku wodą, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać 3 szklankami lekko osolonej wody (zasada gotowania ryżu basmati: na 1 porcję ryżu wlać 1,5 porcji wody). Od momentu zagotowania się gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszać). Po ugotowaniu ryż bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie wymieszać i wystudzić.
  2. Brokuła umyć, oczyścić, podzielić na różyczki i gotować na parze 5 - 10 minut (nie więcej), ma być lekko twardy, ale nie surowy. Wystudzić i podzielić na mniejsze kawałki.
  3. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić na drobne, cienkie kawałeczki.
  4. Cebulę obrać, pokroić bardzo drobno i przelać na sitku wrzątkiem.
  5. Jajka ugotować na twardo, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  7. Tuńczyka wyjąć z puszki i podzielić na drobniejsze części.
  8. Ogórki obrać i drobno pokroić.
  9. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  10. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, przyprawić pieprzem i solą do smaku. Dokładnie wymieszać.
  11. Jeść od razu lub po schłodzeniu.

    Zobacz również: sałatka sushi.

5 komentarzy:

  1. Fajna letnia sałatka, wielki plus za to, że jest taka kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatki z tuńczykiem są mega pyszne :) ja uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Sałatka bardzo smakowała moim bliskim, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robiła praktycznie taką samą, tylko bez brokuła i smakowała rewelacyjnie, polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: