Sałatka z selera naciowego i indyka

/ 0

Sałatka z selera naciowego i pieczonego indyka to bardzo pożywne i zdrowe danie. Dostarcza energii i witamin, a do tego jest szybka do przygotowania i zabrania na lunch do pracy.

Seler naciowy z pieczonym indykiem

Taką sałatkę przygotowuję najczęściej na drugi dzień po pieczeniu na obiad soczystego udźca z indyka, jeśli oczywiście cały nie został zjedzony. Sałatka jest bardzo soczysta, delikatne kawałki indyka idealnie pasują do papryki i selera naciowego.

Składniki:

  • 3 -  4 łodygi selera naciowego
  • około 300 g pieczonego indyka (bez skóry)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • mały pęczek koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Z indyka pieczonego zdjąć skórę i pokroić w małe słupki.
  2. Seler umyć, pokroić w drobne kawałki i obsypać niewielką ilością soli (u mnie 1/2 łyżeczki).
  3. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w niewielkie paseczki.
  4. Koperek i cebulę umyć, drobno posiekać.
  5. Sok z cytryny, oliwę i czosnek dokładnie wymieszać.
  6. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać powstałym sosem i doprawić ewentualnie pieprzem i solą.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *