Warzywa z kurczakiem gyros

/ 0

Warzywa z kurczakiem gyros to smaczne i sycące danie do przygotowania w kilka chwil. Dodatek warzyw sprawia, że jest ono również zdrowe.

Kurczak z ryżem i warzywami

Podobne danie jest już na blogu kurczak z przyprawą gyros, lecz teraz są to raczej warzywa z kurczakiem gyros. Potrawa jest jeszcze bardziej bogata w smaki, gdyż zawiera suszone pomidory, kukurydzę i świeżą bazylię. Taka wersja z większą ilością warzyw bardziej mi odpowiada, a suszone pomidory fajnie przełamują znane smaki i nadają wyrazistości daniu.
Kurczak z warzywami

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 - 6 suszonych pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • 4 łyżki przyprawy gyros, w skład której wchodzi: papryka, oregano, rozmaryn, kolendra, bazylia, majeranek, curry, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cząber, tymianek i kmin rzymski.
  • 15 listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku
  • 200 g ryżu

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki. Do pokrojonego kurczaka dodać przyprawę gyros, 2 łyżki oleju, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać. 
  2. Marchew obrać, umyć i pokroić w małe słupki.
  3. Paprykę i cebulę pokroić na paski podobne wielkością do słupków marchewki. 
  4. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 4 łyżki oleju i wrzucić marchew, a po 5 minutach przyprawioną pierś. 
  5. Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę i pokrojone w paski suszone pomidory. Dusić najlepiej pod przykryciem kolejne 10 minut, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku.
  6.  Dodać paprykę i odsączoną kukurydzę, dusić jeszcze nie więcej niż 5 minut. 
  7. W międzyczasie można gotować ryż, w lekko osolonej wodzie, 15 minut, jeśli jest w torebkach lub tyle ile jest podane na opakowaniu. 
  8. Ugotowany ryż odsączyć i wymieszać z kurczakiem, aby ryż wchłonął sos powstały podczas smażenia kurczaka (nie gotować).
  9. Tuż przed podaniem dodać bazylię, wymieszać. Bez bazylii danie jest również bardzo smaczne. Serdecznie polecam 😊

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *