Translate

czwartek, 20 sierpnia 2015

Ciasteczka mega kokosowe

Ciastka z wiórkami kokosowymi

Delikatne jak mgiełka ciasteczka kokosowe, mega kokosowe w smaku i szybkie do wykonania. Nie zawierają mąki pszennej, więc jeśli pominiemy proszek do pieczenia lub dodamy taki bez mąki, to będą bezglutenowe. 


Ciastka z wiórkami kokosowymi
Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Ciastka z kokosem

Jak przygotować ciasteczka kokosowe?

  1. Miksując jajka powoli wlewać olej i mleczko kokosowe.
  2. Gdy będzie jednolita płynna konsystencja, miksując stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Miksować do czasu, aż znikną wszelkie grudki.
  3. Dodać wiórki kokosowe, ich ilość może być różna (zależy od jakości, jakie mamy). Wymieszać, ma być dość gęsta konsystencja.
  4. Nabierać łyżeczką ciasto, robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki z góry spłaszczać, nadając kształt ciasteczek.
  5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
  6. Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień, jeśli oczywiście zostaną. Zaraz po wystudzeniu są lekko miękkie.
  7. W przepisie można pominąć proszek do pieczenia lub dodać taki bez dodatku mąki pszennej, wtedy ciasteczka będą bezglutenowe. 
  8. Z podanych proporcji wyszło 40 ciasteczek.

     Polecam również prezentowane wcześniej tradycyjne kokosanki.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: