Translate

sobota, 22 sierpnia 2015

Indyk z pastą curry

Do curry idealnie pasuje mleczko kokosowe, więc i tym razem jest jako balans i łącznik między smakami. W połączeniu z indykiem mamy sycący, smaczny obiad, wykonany przy minimalnym nakładzie pracy. Przyprawa w formie pasty curry jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych.


curry z indyka

Skusiłam się na zakup gotowej żółtej pasty curry (łagodnej), wcześniej używałam sproszkowanych przypraw. Domownicy uwielbiają smak curry i gdy długo go nie ma na naszym stole, to wręcz się domagają. Doskonale ich rozumiem, sama uwielbiam ten smak i cudowny aromat, a już o efekcie wizualnym nie wspomnę - w pochmurny dzień to jak słońce na talerzu.
curry z indyka
Składniki:
  • 500 g piersi z indyka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 2 - 3 łyżki żółtej pasty curry
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 1 szklanka ryżu (u mnie jaśminowy)
curry z indyka

Przygotowanie obiadu z pastą curry:

  1. Pierś z indyka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić w małe paski.
  2. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Jak ugotować ryż?
  4. W tym momencie można nastawić do gotowania ryż. Ryż opłukać zimną wodą, wsypać do garnka z 3 szklankami zimnej wody. Od momentu zagotowania się ryżu, gotować na wolnym ogniu 12 minut bez mieszania, przykryć lekko uchyloną pokrywką, aby ryż nie wykipiał. Po ugotowaniu dodać płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na 5 minut. Oczywiście, tak gotuję ten konkretnie jaśminowy ryż, najlepiej stosować się do opisu na opakowaniu.
  5. Po nastawieniu ryżu na rozgrzany olej w woku lub głębokiej patelni wrzucić indyka i smażyć z 5 minut. Następnie dodać czosnek i pastę curry, dusić pod przykryciem 2 - 3 minuty. 
  6. Wlać mleczko kokosowe i już nie przykrywać, gotować 5 minut. 
  7. Dodać paprykę, doprawić pieprzem, solą i ewentualnie pastą curry do smaku. Z papryką już długo nie gotować (2 minuty).
  8. Jeśli chcemy zagęścić sos, można w niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, po dodaniu do indyka wszystko wymieszać i zagotować. Ja nie zagęszczam, gdyż po dodaniu do ryżu część sosu jest wchłaniana przez ryż, a pozostały stygnąc, lekko gęstnieje. 
  9. Podawać z ryżem..

     Polecam również: kurczaka curry z mleczkiem kokosowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: