Ciasto śliwkowe z kruszonką

/ 6

Najlepsze ciasto śliwkowe z kruszonką — pyszny deser na każdą okazję. Łatwy do zrobienia przepis na ciasto ucierane ze śliwkami. Placek ze śliwkami to pyszne i szybkie do zrobienia ciasto, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ciasto ze śliwkami najlepiej smakuje jesienią.

Placek ze śliwkami i kruszonką na deser
Ciasto ze śliwkami jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, to powinien zwiększyć nieco ilość dodanego cukru. Przygotowując ciasto śliwkowe z kruszonką, należy również brać pod uwagę jak słodkie mamy śliwki. Do tego ciasta najlepiej użyć prawdziwych śliwek węgierek, gdyż nie są wodniste i nie rozpływają się w cieście podczas pieczenia.

Jesienią starajmy się wykorzystywać wszystkie jej dary, gdyż najlepiej smakują i cenowo są bardzo przystępne. Wcześniej były jabłka w szarlotce, a dziś placek ze śliwkami węgierkami. Ciasto ze śliwkami, w którym węgierki będą na ucieranym cieście i z pyszną bardzo chrupiącą kruszonką.
Ciasto ze śliwkami węgierkami i kruszonką

Przepis na ciasto śliwkowe z kruszonką:

(forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)

Ciasto ucierane:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki śmietany

Kruszonka do ciasta ze śliwkami:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (zimne)

Dodatkowo:

  • 1 - 1 1/2 kg śliwek węgierek

Jak upiec ciasto ze śliwkami i kruszonką?

Ciasto ucierane:

  1.  Margarynę utrzeć z cukrem (do rozpuszczenia się cukru), ucierając dodawać po jednym żółtku oddzielonym od białka (z białek będzie piana).
  2. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, dokładnie utrzeć (będzie dość gęste ciasto). Gdy ciasto będzie dokładnie utarte dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
  3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i powciskać w nie połówki śliwek. Śliwki układać skórkami do dołu, ciasno jedna obok drugiej po całym cieście.
  4. Na wierzch pokruszyć, rozetrzeć w palcach przygotowane ciasto na kruszonkę.
  5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 45 minut.

Kruszonka do ciasta:

  1. Składniki kruszonki zagnieść i rozdrobnić na małe okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt klejąca podsypać niewielką ilością mąki, powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.

    Zobacz również: ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką.

Komentarze

  1. Wygląda tak puszyście i lekko ^^
    A te śliwki z kruszonką, aż kuszą by sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest przepyszne, niezbyt słodkie, soczyste, ładnie przypieczone od spodu i bez zakalca ;) chyba jeszcze nigdy tak smaczne mi nie wyszło. Dziękuję Pani Aniu za świetny przepis :) Biorę się zaraz za "Kruchą szarlotkę z krupczatki" - dostałam sporo jabłek, więc mam co robić. Pozdrawiam z Wrocławia. Czekam na książkę z bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto smakowało, a na książkę przyjdzie jeszcze czas. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. A jeżeli śliwki są mrożone i to z pestkami to co wtedy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy się nie spotkałam z mrożeniem śliwek razem z pestką. Na pewno z pestką do ciasta się nie nadają. Obawiam się, że po rozmrożeniu śliwki mogą być gorzkie. Proponuję włożyć je do torebki foliowej i zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, a następnie nożem okroić wokół pestki co się da, ale nie rozmrażać. Spróbować, czy mają dobry smak, jeśli tak to oprószyć odrobiną kisielu w proszku z cukrem i wykorzystać do tego ciasta. Nie gwarantuję, ale powinno być dobrze, kisiel powinien wchłonąć sok z wodą i utworzyć przyjemny pasek śliwkowy, pod warunkiem, że śliwki nie są gorzkie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *