Translate

czwartek, 3 września 2015

Łopatka w kapuście

Łopatka w kapuście to szybkie do przygotowania, smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Niezbyt tłusta łopatka z duszoną świeżą kapustą jest doskonała na obiad.

Kapusta duszona z mięsem

Mięso w kapuście jest delikatne, soczyste, przesiąknięte aromatem warzyw i przypraw, rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje w dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej.

Kapusta z łopatką wieprzową

Składniki:

  • 1 - 1,5 kg raczej chudej łopatki wieprzowej
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 1 papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 - 3 średnie ziemniaki
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki kminku w ziarenkach
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 - 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 100 g koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia
  • 5 - 6 suszonych pomidorów (opcjonalnie)


Przygotowanie łopatki wieprzowej w kapuście:

  1. Łopatkę umyć, pokroić w dość duże kawałki, lekko obsmażyć partiami na rozgrzanym oleju. Mięso włożyć do dużego garnka, dodać listek laurowy i ziele angielskie, podlać 1/2 szklanki wrzącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną, oleju, dodać do mięsa.
  3. Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić, dodać do mięsa.
  4. Kapustę umyć i drobno poszatkować, stopniowo dodawać do mięsa (kapusta, gotując się, zmniejsza swoją objętość), wymieszać, dusić pod przykryciem.
  5. Dodać przyprawy, oprócz soli i koncentratu.
  6. Sprawdzić, czy mięso i kapusta są już ugotowane, jeśli tak to dodać drobno pokrojoną paprykę, koncentrat oraz pieprz, sól do smaku i ewentualnie pokrojone w paski suszone pomidory, chwilę gotować by połączyły się smaki i zmiękła papryka.
  7. Czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i kapusty, u mnie po dodaniu kapusty wystarczyło 40 minut. Kolejność dodawania tak jak powyżej.
  8. Danie jest raczej umiarkowanie pikantne, wyczuwalna jest delikatność smaku świeżej kapusty i smak łopatki.

    Zobacz również: kapuśniak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: