Translate

czwartek, 10 września 2015

Paprykowe leczo

Paprykowe leczo jest szybkim do przygotowania daniem i to od nas zależy, co w nim się znajdzie. Może być z samych warzyw lub z dodatkiem dobrej kiełbasy w wersji dla mięsożerców.


Leczo z warzyw

Teraz jest najlepszy czas na przygotowywanie lecza. Warzywa o tej porze są w pełni okresu najlepszego do ich zbioru, są jędrne, soczyste i świeżutkie, więc należy z nich jak najczęściej korzystać. Nie ma nic lepszego niż soczysta papryka, czy też pachnące słońcem pomidory.
Danie z papryki

Składniki:

  • 3 duże kolorowe papryki
  • 2 średnie marchewki
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • średni pęczek natki pietruszki
  • pałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie z szynki)
  • 4 świeże pomidory (opcjonalnie)
  • 100 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie lecza z papryki:

  1. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość duże kawałki, takie by podczas smażenia papryka zachowała swój kształt.
  2. Marchew, obrać, umyć i niezbyt drobno pokroić.
  3. Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę w pióra, a czosnek w plasterki.
  4. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  5. Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Drobno pokroić.
  6. Do głębokiej patelni lub woka wlać nieco oleju, rozgrzać, dodać marchew i smażyć ze 2 minuty. Następnie dodać cebulę i czosnek, cebulę zeszklić.
  7. Do cebuli włożyć kiełbasę, zrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał.
  8. Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
  9. Gotować do momentu, aż papryka będzie ugotowana, nie powinna być rozgotowana, ma zachować swój kształt.
  10. Leczo jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Zobacz również: warzywa z kurczakiem gyros.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: