Translate

sobota, 24 października 2015

Keks wyśmienity

Ciasto keks z bakaliami

Keks jest świetnym ciastem na chłodne jesienne dni, bardzo często również gości u mnie na świątecznym stole, gdyż jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Ten przepis bardzo przypadł mi do gustu, gdyż keks wychodzi z niego bardzo delikatny i smakuje wszystkim. W keksie lubię kolory, więc często dodaję ananasa kandyzowanego kolorowego, ale tak naprawdę bakalie można dodać, jakie kto lubi.


Keks z bakaliami

Składniki:

(na 2 foremki o wymiarach 23 cm x 11 cm x 7 cm)
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki 
  • 50 dag bakalii (orzechy, migdały suszone morele, rodzynki, ananas kandyzowany)
  • cukier puder do oprószenia keksa po upieczeniu

Ciasto z bakaliami

Jak upiec keks z bakaliami?


  1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
  2. Utrzeć margarynę z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku, gdy masa zmieni kolor na jasny dodać alkohol.
  3. Powstałą masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem, dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać.
  4. Wsypać przygotowane bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto.
  5. Wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia.
  6.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Jeśli pod koniec pieczenia keks się za bardzo przypieka, przykryć go papierem do pieczenia.
  7. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Keks jest najlepszy po schłodzeniu go w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: