Szybki gulasz z indyka to propozycja dla osób zabieganych i nielubiących stać przy garach. W sklepach można kupić już pokrojone mięso z indyka, w skład którego wchodzą kawałki z różnych części indyka (bez skóry). Pozostałe składniki banalnie proste, ale jedzonko wychodzi pyszne i zdrowe.
Składniki:
- 600 - 700 g mięsa z indyka
- 2 średnie cebule
- 1 duża papryka
- 2 średnie marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz i sól do smaku
- olej lub masło klarowane do smażenia (3 - 4 łyżki)
Przygotowanie:
- Marchew obrać i pokroić w drobne słupki.
- Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt duże paski.
- Cebulę i czosnek obrać, cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki.
- Z indyka, jeśli mamy już pokrojonego, to ewentualnie powybierać żyłki.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz i dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać mięso z indyka, wymieszać i dusić pod przykryciem 10 minut.
- Następnie dodać marchew i przyprawy (bez soli i pieprzu), dusić pod przykryciem około 15 minut.
- Gdy marchew i indyk będą wystarczająco miękkie, dodać paprykę i kukurydzę, pieprz i sól do smaku. Gotować bez przykrycia jeszcze około 5 minut, aż papryka będzie odpowiednio miękka, ale nie rozpadająca się.
- Jeśli lubimy gęste sosy, to gulasz można zagęścić, dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody lub śmietany. Ja staram się redukować płyn poprzez odparowanie w czasie gotowania, bez dodatkowego zagęszczania.
- Gulasz jest sam w sobie bardzo dobry, gdyż zawiera warzywa, można do niego również podać ugotowany ryż.
Zobacz również: gulasz mocno paprykowy.
Twój przepis spadł mi jak z nieba, bo akurat mam filety z indyka i nie bardzo miałam pomysłu co z nimi zrobić. Jutro będzie gulaszyk :) Dziękuję za fajny pomysł na obiad. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest mi bardzo miło, że przepis się przyda. Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Usuńuwielbiam takie szybkie przepisy, a moi domownicy uwielbiają gulasz i kochają indyka:)
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak jak ja, ma być w miarę szybko i obowiązkowo smacznie. Indyk na 1 miejscu ze wszystkich mięs :) Pozdrawiam :)
Usuń