Translate

poniedziałek, 9 listopada 2015

Krem czekoladowy z awokado

Krem z awokado jest delikatny, wprost aksamitny, a smakuje wyśmienicie sam lub jako dodatek do innych deserów, w których wykorzystuje się kremy. Dodam jeszcze tylko to, że  wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę, nie jest drogie, a ile zdrowia i smaku to już najlepiej przygotować i sprawdzić samemu. Awokado świetnie łączy się z czekoladowym smakiem, więc warto je wykorzystać przy przygotowywaniu deserów. 

Zdrowy krem z awokado

Awokado to źródło witamin (A, B1, B2, C, E, PP, K, H) i minerałów (potas, wapń, fosfor), duża zawartość tłuszczy nienasyconych sprawia, że powinni je spożywać chorzy na miażdżycę i nadciśnienie jako substytut np. masła.

Nigdy wcześniej nie myślałam, aby wykorzystać je w deserze, gdyż sam smak awokado, jak dla mnie był mało kojarzący się ze słodyczami. Jakże się myliłam, owoc ten jest wprost stworzony, aby dodawać go do kremów i pałaszować nie myśląc, ile to złego tłuszczu się zjada.

Deser czekoladowy z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 średnie banany
  • 1 - 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie)
  • płatki migdałowe lub pokrojone drobno ulubione orzechy (opcjonalnie)

Czekoladowy krem z awokado

Przygotowanie kremu na deser z awokado:


  1. Kakao wsypać do kubeczka i zalać niewielką ilością wrzącej wody, aby można było je rozmieszać (nie więcej), wystudzić.
  2. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wyskrobać miąższ ze skórki do blendera. Skropić cytryną.
  3. Banany (schłodzone) obrać se skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do awokado.
  4. Następnie dodać miód, zimne kakao i ewentualnie olej kokosowy, wszystko rozdrabniać do czasu, aż powstanie kremowa konsystencja. 
  5. Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami.
  6. Gdy krem ma być przeznaczony do przełożenia ciasta, to koniecznie dodać olej kokosowy (krem bardziej zastygnie) i po schłodzeniu ciasto będzie lepiej się kroić.

    Zobacz również: krem daktylowy.

5 komentarzy:

  1. pyszny krem, idealny jako dodatek do różnych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tak świetnie pasuje do deserów :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy krem, awokado bardzo lubię i czasami stosuje je jako maskę na włosy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, spróbuj dla odmiany zjeść je jako deser ;) Polecam, nie będziesz żałować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Baaardzo dobre połączenie wszystkiego. Zdrowa słodycz!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: