Translate

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Kaczka pieczona z jabłkami

Najprostsze i najsmaczniejsze wydanie kaczki, to kaczka pieczona z jabłkami. Przygotowanie takiej kaczki wymaga od nas, tylko natarcia kaczki solą, majerankiem i sokiem z cytryny wieczorem, a na następny dzień kilka jabłuszek i czosnek do środka i do piekarnika.


pieczona kaczka na obiad

Ile powinna ważyć kaczka do pieczenia?


Moja kaczka tym razem była niezbyt duża (1,8 kg), więc po upieczeniu nie prezentowała się okazale, ale smakiem nadrobiła. Skórka chrupiąca, a mięsko w środku soczyste i aromatyczne - takie miało być, wszystkim bardzo smakowała. Najlepiej wybierać kaczki takie około 2 - 2,5 kg.


pieczona kaczka na obiad
Składniki:
  • 2,5 kg świeżej kaczki
  • około 5 łyżek majeranku + 1 łyżeczka do posypania jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól (około 2 łyżki)
  • pieprz mielony
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 -3 średnie jabłka np. antonówka lub szara reneta
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (do posmarowania formy)

Jak przygotować kaczkę z jabłkami?

  1. Kaczkę umyć, oczyścić z wszelkich pozostałości piór, odkroić ostre końcówki skrzydełek i szyję.
  2. Kaczkę natrzeć (wklepać, wmasować w mięso) z zewnątrz i od środka dokładnie solą, majerankiem i sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki na 5 - 6 godzin, a najlepiej na całą noc by się zamarynowała.
  3. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć kaczkę z lodówki. Do środka włożyć jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki i wymieszane z majerankiem i obranym, drobno pokrojonym czosnkiem.
  4. Kaczkę zaszyć z góry i z dołu wykałaczkami, aby w czasie pieczenia nie wypłynęły jabłka.
  5. Kaczkę oprószyć pieprzem i kolendrą. 
  6. Włożyć do dużej formy lub brytfanki delikatnie wysmarowanej tłuszczem, ułożyć na plecy, wsuwając pod nie końce skrzydełek i nóżek, aby zbyt mocno się nie zapiekły. 
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 2 - 2,5 godziny (czas zależy, jak duża jest kaczka, ile waży tyle samo czasu piec). Gdy z kaczki zacznie wytapiać się tłuszcz, to polewać nim co pewien czas jej wierzch.
  8. Pod koniec pieczenia będzie widać, że z kaczki tłuszcz już prawie nie wycieka, a ona sama jest dobrze zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kaczkę na około 5 minut by odpoczęła.
  9. Podawać według uznania, ja lubię z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.

    Zobacz również: kaczka pieczona z pomarańczami.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: