Kaczka pieczona z jabłkami

Najprostsze i najsmaczniejsze wydanie kaczki, to kaczka pieczona z jabłkami. Przygotowanie takiej kaczki wymaga od nas, tylko natarcia wieczorem kaczki solą, majerankiem i sokiem z cytryny. W dniu następnym włożyć do środka kilka jabłuszek i czosnek i upiec kaczkę w piekarniku. Pyszne danie na co dzień i od święta.

Pieczona kaczka na obiad

Ile powinna ważyć kaczka do pieczenia?

Moja kaczka tym razem była niezbyt duża (1,8 kg), więc po upieczeniu nie prezentowała się okazale, ale smakiem nadrobiła. Pieczona kaczka miała chrupiącą skórkę, a mięsko w środku było soczyste i aromatyczne — takie miało być, wszystkim bardzo smakowała. Najlepiej wybierać kaczki takie około 2 - 2,5 kg.
Kaczka na obiad z jabłkami
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 6 godzin razem z marynowaniem
Czas pieczenia: 140 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 285 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna, bezglutenowa

Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami

Składniki na kaczkę pieczoną z jabłkami:

  • 2,5 kg świeżej kaczki
  • około 5 łyżek majeranku + 1 łyżeczka do posypania jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól (około 2 łyżek)
  • pieprz mielony
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 -3 średnie jabłka np. antonówka lub szara reneta
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (do posmarowania formy)
Opis krok po kroku

Jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami?

  1. Kaczkę umyć, oczyścić z wszelkich pozostałości piór, odkroić ostre końcówki skrzydełek i szyję.
  2. Kaczkę natrzeć (wklepać, wmasować w mięso) z zewnątrz i od środka dokładnie solą, majerankiem i sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki na 5 - 6 godzin, a najlepiej na całą noc by się zamarynowała.
  3. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć kaczkę z lodówki. Do środka włożyć jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki i wymieszane z majerankiem i obranym, drobno pokrojonym czosnkiem.
  4. Kaczkę zaszyć z góry i z dołu wykałaczkami, aby w czasie pieczenia nie wypłynęły jabłka.
  5. Kaczkę oprószyć pieprzem i kolendrą. 
  6. Włożyć do dużej formy lub brytfanki delikatnie wysmarowanej tłuszczem, ułożyć na plecy, wsuwając pod nie końce skrzydełek i nóżek, aby zbyt mocno się nie zapiekły. 
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 2 - 2,5 godziny (czas zależy, jak duża jest kaczka, ile waży tyle samo czasu piec). Gdy z kaczki zacznie wytapiać się tłuszcz, to polewać nim co pewien czas jej wierzch.
  8. Pod koniec pieczenia będzie widać, że z kaczki tłuszcz już prawie nie wycieka, a ona sama jest dobrze zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kaczkę na około 5 minut by odpoczęła.
  9. Podawać według uznania, ja lubię z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.

    Zobacz również: kaczka pieczona z pomarańczami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *