Translate

wtorek, 29 grudnia 2015

Sałatka z pieczonymi burakami


Mega zdrowa i pyszna sałatka z pieczonymi burakami i delikatnym sosem musztardowo-miodowym. Przygotowanie takiej sałatki nie wymaga dużo pracy, wystarczy upiec wcześniej tylko buraki.

Kto nie zna smaku pieczonego buraka proponuję spróbować, zapewniam gotować ich nigdy więcej nie będziecie. Podczas pieczenia wszystkie witaminy i smak pozostają w buraku, a do tego burak nie traci koloru.

Sałatka jest lekka i bardzo sycąca, świetnie pasuje do Kaczki pieczonej z jabłkami lub po dodaniu ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej jako samodzielny smaczny posiłek bezmięsny.

z kaszą gryczaną niepaloną
Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • opakowanie dowolnej sałaty mix
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz mielony
    dodatkowo:
  • folia aluminiowa
sałatka z pieczonymi burakami
Przygotowanie:
  1. Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny (czas zależy jak duże mamy buraki). Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt grube słupki.
  2. Wymieszać miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny, aby powstał jednolity sos.
  3. Sałatę i buraki polać sosem i doprawić solą i pieprzem do smaku.

2 komentarze:

  1. Apetyczna porcja zdrowia na talerzu :) - Grunt to przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam buraki i chętnie zjadłabym taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: