Translate

29 grudnia 2015

Sałatka z pieczonymi burakami

Zdrowa i pyszna sałatka z pieczonymi burakami i delikatnym sosem musztardowo-miodowym. Przygotowanie takiej sałatki nie wymaga dużo pracy, wystarczy upiec wcześniej tylko buraki.


Pieczone buraki z sałatą

Kto nie zna, smaku pieczonego buraka proponuję spróbować, zapewniam, gotować ich nigdy więcej nie będziecie. Podczas pieczenia wszystkie witaminy i smak pozostają w buraku, a do tego burak nie traci koloru.

Sałatka jest lekka i bardzo sycąca, świetnie pasuje do Kaczki pieczonej z jabłkami lub po dodaniu ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej, jako samodzielny smaczny posiłek bezmięsny.
Pieczone buraki z kaszą gryczaną

Składniki:

(2 porcje)
  • 2 średnie buraki
  • opakowanie dowolnej sałaty mix
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz mielony
    dodatkowo:
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

  1. Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny (czas zależy jak duże mamy buraki). Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt grube słupki.
  2. Wymieszać miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny, aby powstał jednolity sos.
  3. Sałatę i buraki polać sosem i doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Zobacz również: burak pieczony z cukinią i serem feta.

2 komentarze:

  1. Apetyczna porcja zdrowia na talerzu :) - Grunt to przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam buraki i chętnie zjadłabym taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: