Translate

środa, 16 grudnia 2015

Śledź w zalewie pomidorowej


Ryby, a szczególnie śledzie bardzo dobrze smakują w połączeniu z pomidorami. Śledzie w pomidorach dostępne w sklepach, jak dla mnie zazwyczaj są zbyt octowe. Przygotowanie domowej zalewy pomidorowej do śledzi jest proste, ocet w niej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Taki śledzik już na następny dzień po przygotowaniu nabiera pomidorowego smaku i śmiało można się nim zajadać.


Składniki:
  • 6 - 8 płatów śledziowych małosolnych
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego + 4 łyżki wody do rozmieszania
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego 

Przygotowanie:
  1. Śledzie spróbować i jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Po moczeniu osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 2 - 3 cm kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
  3. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać miód, ocet, przecier lub koncentrat rozmieszany z wodą, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotować, pod koniec dodać gorczycę i pieprz. Zalewa jest dość łagodna. Wystudzić.
  4. Śledzie wymieszać z zalewą, włożyć do słoika i wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Zobacz również: Śledź z majerankiem oraz Śledź z chrzanem

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Podoba mi się, że jest dużo ziół i korzeni. Coś dla smakoszy. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, śledź w tej zalewie wychodzi bardzo delikatny w smaku. Polecam :) Miłego dnia :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: