Przygotowanie turbo herbaty jest banalnie proste, a satysfakcja szybka do osiągnięcia. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Herbatę z cytryną każdy zna i na rozgrzanie organizmu po powrocie z chłodu przygotowuje. Moja propozycja jest nieco rozszerzona i zawiera jeszcze grejpfruta, pomarańczę i imbir.
Na obecne zimne i szare dni taki słoneczny napój rozgrzeje wewnętrznie, uzupełni witaminę C i rozweseli swoimi ciepłymi kolorami nasze oczy. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. U mnie po zaparzeniu taka herbatka znika prawie natychmiast.
Składniki:
- 2 -3 łyżeczki czarnej herbaty
- 1 pomarańcza
- 1/2 grejpfrut
- 1/2 cytryny
- 1 -2 cm świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
- miód lub cukier trzcinowy do słodzenia
Przygotowanie:
- Herbatę zaparzyć litrem wrzącej wody przez około 3 - 4 minuty (moc dostosować do swoich upodobań). Jeśli używamy imbiru w proszku, to w tej chwili należy go dodać.
- Po zaparzeniu herbatę oddzielić od fusów.
- Cytrusy umyć i sparzyć zalewając je na chwilę wrzątkiem, aby oczyścić skórkę z substancji konserwujących. Cytrusy pokroić w cienkie plasterki, które wrzucić do dzbanka z herbatą (kilka zostawić, aby dodać bezpośrednio do szklanki).
- Świerzy imbir zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić i dodać do dzbanka z herbatą.
- Herbatę w dzbanku wymieszać, lekko rozgniatając cytrusy, aby puściły sok.
- Herbatę posłodzić miodem lub cukrem według swoich upodobań, najlepiej już w naczyniu, z którego pijemy (bardzo gorącej herbaty miodem nie słodzić, gdyż miód straci swoje zdrowotne właściwości), dodać również kilka mniejszych cząstek cytrusów.
- Ilość cytrusów i moc zaparzanej herbaty dostosować do swoich upodobań. Należy tylko uważać z grejpfrutem, zbyt duża jego ilość nada goryczki.
Zobacz również: miętowe orzeźwienie z imbirem.
Uwielbiam taką herbatę zimową porą :)
OdpowiedzUsuń