Boczek pieczony w majeranku

/ 0

Dziś coś dla mięsożerców —  boczek pieczony w majeranku. Wersja najprostsza, jaka może być, a zarazem bardzo smaczna. Boczek po upieczeniu jest aromatyczny, z zewnątrz przypieczony, a w środku delikatny i rozpływający się w ustach. Dobrze smakuje tuż po upieczeniu, jak i schłodzony w formie wędliny. Osobiście fanką tłustego boczku nie jestem, ale jeśli trafi się taki chudziutki, to z przyjemnością go podjadam.

Pieczony boczek wieprzowy

Składniki:

  • 1 1/2 kg ładnego chudego boczku wieprzowego bez żeberek
  • 3 - 4 łyżki majeranku
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • pieprz 
  • sól (u mnie 3,5 łyżeczki)
    Boczek wieprzowy w majeranku

Jak upiec boczek?

  1. Boczek umyć, osuszyć i powycinać wszelkie chrząstki.
  2. Natrzeć z obu stron solą, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić najlepiej na noc do lodówki.
  3. Po wyjęciu z lodówki odczekać z pół godziny, aby boczek się ocieplił.
  4. Następnie obrać czosnek, pokroić na mniejsze kawałki. Robić nożem na powierzchni boczku małe dziurki i wkładać w nie czosnek.
  5. Boczek włożyć do brytfanki, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni  C piekarnika na 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec nadal pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie odkryć folię i zapiekać jeszcze około 20 - 30 minut w zależności jak gruby mamy boczek i jak piecze nasz piekarnik.
  6. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i dać z 5 minut by odpoczął.
  7. Można jeść na ciepło lub po wystudzeniu i schłodzeniu jako wędlinę.

    Zobacz również:
    Boczek wieprzowy z chili
    Boczek pieczony

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *